Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

VUOKRA-ASUNNON ETSIJÄN OPAS

Voisin kutsua itseäni jonkinasteiseksi puoliammattilaiseksi jo tässä vuokra-asuntojen etsinnässä, sillä olen muuttanut seitsemän kertaa sitten 19-vuotissynttäreideni. Eli kuuden vuoden sisään aika usein. Siihen mahtuu niin asumista Vantaalla, Helsingissä, Espoossa kuin Joensuussakin sekä yksin, poikaystävän tai kämppiksen kanssa. Kallion lähialueella on tullut asuttua Hämeentiellä, Merihaassa ja tässä Karhupuistolla. Mutta jokainen näistä muutoista on ollut tarpeen, en nyt sentään liiemmin nauti siitä vaivasta ja rahanmenosta jota muuttaminen usein aiheittaa. Noh, toivotaan että tuo tuleva kahdeksas muutto alkaisi sitten olla sitä pysyvämpää luokkaa, ei enää kauheasti jaksaisi tätä rumbaa.

Eräs lukija toivoi, että kertoisin miten kantakaupungista onnistuu saamaan kivan vuokrakämpän jonka hinta ei ole aivan överi, ja jonne saisi jopa ottaa lemmikin. Ei siis se kaikkein helpoin haaste asunnon etsijälle, varsinkaan yksiön havittelijalle. Toki kaikilla on ne omat erilaiset kriteerinsä, että mitä asunnosta tulee löytyä ja missä sen pitäisi olla, mutta käyn nyt omien kokemuksieni kautta tätä hommaa läpi. Nyt puhutaan siis yksityisiltä vuokraamisesta, kaupungin asunnot ja opiskelija-asunnot jäävät tämän listan ulkopuolelle.




Listaa asunnonetsijälle:

-Aloita miettimällä mitä tarvitset. Onko tärkeämpää sijainti vai asunnon koko? Kiinnostaako lattian materiaali vai onko sinulle ihan sama tallaatko parketilla, laminaatilla, muovilla tai lankkulattialla? Oletko valmis maksamaan enemmän kämpästä Krunikassa, jos se on pitkäaikainen haaveesi? Tarvitsetko vaatehuoneen, haluatko parvekkeen? Onko talossa pyykkitupa, häiritseekö vieressä oleva palolaitos uniasi? Yleensä halvemmalla saa kämpän 60-luvulla rakennetusta matalakattoisesta talosta, jossa on parveke ja laminaattilattiat. Kalliimpia sitten taas usein ovat vuosisadan alussa rakennetut vanhat talot usemman metrin huonekorkeudella ja lankkulattioilla. Niissä sitten taas on usein niin pieni vessa ettei pesukonetta mahdu ja putkiremontti saattaa tulla pian jos ei ole jo ollut.

-Sitten lähdetään kartoittamaan hintatasoa. Oikotielle saa syötettyä hakukriteerit, ja sivua selatessa saa nopeasti selville että millaisia hintoja minkäkinlaisista asunnoista pyydetään milläkin alueella. Asuntoilmoitussivustoihin kannattaa tallentaa hakutietonsa, ja tallentaa sivut kirjanmerkkeihin jolloin uudet ilmoitukset näkee yhdellä klikkauksella. Asunnot menevät hyvin nopeasti, joten aktiivinen selailu joka päivä on suositeltavaa.

-Varaa aikaa. Mitä aiemmin aloitat etsimään, sitä todennäköisemmin löydät sellaisen asunnon kuin haluat. Aikalailla tuuristahan sen oikean löytyminen on kiinni, mutta sinun ei ole pakko tyytyä ensimmäiseen "ihan ok" -kämppään jos asialla ei ole kiire. Esimerkkinä, me löydettiin nykyinen asunto kahdessa viikossa kauhealla kiireellä, mutta asunto johon olemme muuttamassa vei etsintäaikaa keväästä joulukuuhun asti.

-Kun näet kiinnostavan ilmoituksen, soita jos vain mahdollista. Saat suoran kontaktin, pääset heti sopimaan näytöstä ja voit kysellä lisätietoja asunnosta. Jos yhteydenottomahdollisuutena on sähköposti, niin jätä viestiin nimesi, puhelinnumerosi, vähän tietoja opiskelu/työtilanteestasi, ja kerro miten kunnollinen vuokralainen olisit. Esim. "Heippa! Olen Peeta, ja etsin pitkäaikaista asuntoa poikaystäväni kanssa. Joudumme muuttamaan putkiremontin vuoksi ja tämä asuntonne kuulostaa juuri siltä mitä olemme etsineet. Minä opiskelen muotoilua ja olen töissä sisustuskaupassa, poikaystäväni Mark on valmistunut plääplääplääksi ja hän on vakituisesti töissä. Tykkäämme olla rauhassa kotona ja nykyinen vuokranantajamme voi suositella meitä hyvinä vuokralaisina." Tai jotain.

-Näyttöön päästessäsi kannattaa olla aktiivinen ja kysellä olennaisia asioita asunnosta. Älä ainakaan ole hiljaa ja yksin nurkassa. Tarkoitus olisi jäädä vuokranantajan tai välittäjän mieleen positiivisesti. Pukeudu siis siististi äläkä ainakaan haise krapulaiselle. :D Koita olla joko ensimmäinen tai viimeinen näytössä. Parasta olisi, jos saisit sovittua itsellesi näytön ennen yleistä näyttöä, tai jos haluat vuokrata asunnon jopa näkemättä.

-Ota selvää talon remonteista. Taloyhtiöissä säästetään yleensä jatkuvasti erilaisiin remontteihin. Kysy mitä remontteja talossa on tehty ja mitä on suunnitteilla. Julkisivuremontin aikana kämpässä voi asua, mutta ikkunat peitetään pressuilla ja työmiehet kurkkivat ikkunoista sisään. Kesällä on paahtavan kuuma kun ei voi tuulettaa. Kaikkein pahin juttu on yleensä putkiremontti, jonka aikana on käytännössä mahdotonta asua asunnossa, mutta alennettua vuokraa joutuu silti maksamaan remppakuukausilta. Tai jos haluat asua putkiremontin ajan kodissasi, joudut käymään vessassa jossain rappukäytävässä ja veden käyttö on rajoitettua.

-Lemmikki-case. Aika monissa ilmoituksissa suoraan kielletään lemmikit, varsinkin juuri niissä kaikkein kiinnostavimmissa. Ei kuitenkaan kannata ottaa sitä liian kirjaimellisesti, vaan usein vuokranantajat saattavat joustaa jos vain asiasta kysyy ja kuvailee kuinka sisäsiisti ja hiljainen oma muffe on. Itse olen saanut kahteen asuntoon ottaa koiran, vaikka se ilmoituksessa olikin kielletty.

-Vuokrantajilta kannattaa kysellä pintaremonttimahdollisuuksista. Älä siis heti pelästy jos asunnossa on rumat tapetit tai vihreäksi maalattu seinä. Valkoiseksi maalaaminen on usein ihan ok, varsinkin jos itse on valmis kustantamaan kulut. Keittiön kaappeja ja välitilan laattojakin on mahdollista maalata melko edullisesti.



Linkkejä:




Muita vinkkejä:

Lue hesarin viikonloppuversiosta asuntoilmoituksia, ja soita vaikka tiedot asunnosta olisivat vähäiset. Dyykkaa hesari vaikka taloyhtiön lehtiroskiksesta jos et tilaa sitä.

Rekisteröidy Vuokraturvaan, saat sähköpostiisi ilmoitukset ennen kuin ne menevät yleiseen jakoon ja pääset ennakkonäyttöihin. Se ei maksa mitään, ja on älyttömän kätevä.

Kerro kaikille kavereillesi, tutuillesi, sukulaisillesi ja kaverin kavereillesi etsiväsi asuntoa. Usein joku aina tietää jonkun, joka on muuttamassa. Ja silloin on aina helpointa iskeä väliin eikä asunnon omistajan tarvitse laittaa ilmoituksia mihinkään. Pyydä kaveriasi suosittelemaan sinua vuokrantajalle, ja soita hänelle.

Yksiöt ovat paljon kalliimpia kuin isommat asunnot, joten jos et ole ihan ehdoton yksityisyyden suhteen niin harkitse kimppakämppää kaverin kanssa tai kommuuniin muuttamista. Niitä ilmoituksia löytyy tuolta torista.



Kysyttävää tai lisättävää? Entä oliko tästä kenties jollekin hyötyä? :)

14 kommenttia

  1. Missä voi kouluttautua plääplääplääksi? Mäki haluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha! En vaan halunnu mainita mikskä Mark on valmistunu :)

      Poista
  2. Moikka! Liittymättä mitenkään ylläolevaan postaukseen,muistatko linkittäneesi joskus tämän: http://www.flickr.com/photos/57310078@N07/8186118316/ tyylisiä juliste/taulu asioita blogiisi? mulla on joku muistikuva että olisit, ja olis kiva löytää se sivu missä niitä myytiin :) ja anteeksi hämärä kysymyksenmuotoilu... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä itseasiassa oo koskaan tehny postauksia juliste/taulujutuista, mutta toi kuva on kyllä silti ollu esillä. Tosin timanttiin viitaten, ei tohon tauluun joka taustalla näkyy. Mut nyt kun kysyit, niin tässä pari linkkiä samantyyppisiin julisteisiin:

      http://www.mammothandcompany.com/shop/landscape-painting-2-by-russell-leng/

      http://www.mammothandcompany.com/shop/mineral-by-karina-eibatova/

      Ja Society6 :ssä on paljon erilaisia printtejä, kandee sitäki vilkasta.

      Poista
  3. Joo, mäkin toivon, että mun 13. muutto on nyt edes vähän pysyvämpi ratkaisu, vaikka noin monen muuton jälkeen kynnys muuttaa onkin vähän madaltunut :D

    Ja onnea uuteen kotiin jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhhuh sun olis siis pitäny kirjottaa tää juttu :D Onko jotain lisävinkkejä heittää? Ja hei millon tupariiiit? :) Kiitos onnesta, olemme onnellisia!

      Poista
    2. No onneks noista muutoista puolet on ollu vanhempien aikaansaannosta, eli en oo ite joutunu hirveesti metsästelemään kämppiä yksityisiltä markkinoilta, tää nykyinen oli eka sellainen! Väliin on mahtunut tuttujen kautta vuokrattua, Hoasia, vaihtarikämppää ja kavereiden ex-asuntoja :D Ja tuparit tulee varmaan joskus maaliskuun puolella, toivottavasti. Jos nyt vaikka verhot ja matotkin olis saanu siihen mennessä hommattua..

      Poista
  4. Tää oli todella hyödyllinen postaus, oon itse syksyllä muuttamassa pk-seudulle ja vuokrakämppä olis hakusessa :) kiitos tästä! (:

    VastaaPoista
  5. Heeii, ite oon löytänyt lyhytaikaisen kämpän (6kk) ja kaveri löysi poikaystävänsä kanssa kämpän ihan pitkäaikaisen sopimuksen kanssa Lyyra.fi sivustolta. Useat ilmoitukset on kesäasunnoista, mutta siellä muitakin kämppiä on. Moni yksityisistä vuokranantajista luottaa tohon sivustoon! Asuntohelpistä on huonoja kokemuksia, huijareita täynnä!

    VastaaPoista

© RAW DESIGN BLOG
Maira Gall