Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

IKEA VS VIPP

Ikea

Pikkuisen sai hieraista silmiä kun Ikean Livet Hemma -blogissa esiteltiin helmikuussa kauppoihin saapuva (tuleekohan Suomeenkin silloin?) Botkyrka-hylly. Se muistuttaa nimittäin erehdyttävän paljon Vippin hyllyä, joka on melko haluttua tavaraa tällä hetkellä. Jopa mainoskuvien stailaukset noudattelevat melko paljon samaa linjaa.

Ikea

Vaan sitähän se Ikea tekee, ei tämä ensimmäinen inspiraatiota ottanut tuote ole. Veikkaan että tästä tulee aika suosittu, näyttää nimittäin simppeliltä ja sopii keittiön lisäksi kylppäriin ja vaikka työpöydän holleille. Aloin heti miettimään että mitäs jos meilläkin olisi tuossa työpöydän päällä yksi hylly..

Vipp
Vippin hyllyt ovat varmasti laadukkaammat, ja niissä on kumiset liukuesteet hyllyn päällä. Joku ihminen tai työryhmä on käyttänyt aikaa ja rahaa juuri tämän hyllyn suunnitteluun.
Vipp

Hintaa Vippin hyllyillä on monta sataa, siinä missä Ikean hyllyt maksat muutaman kympin. Ikean kuvissa ei näy hyllyjen kiinnistysmekanismia, joten se lienee erilainen kuin Vippillä.

Vipp

Itse tykkään eniten näistä Vippin tummanharmaista stailauksista ja hyllyistä, niissä on sitä ajankohtaisinta fiilistä. Ikealtakin hyllyä saa tummanharmaana. Mielenkiintoista kerrassaan. Kyllä se Ikea tämän opiskelijan ostoskoriin tipahtaisi kuitenkin, mutta jos rahaa olisi enemmän niin sijoittaisin kyllä Vippiin koska laatu ja aitous puhuttelevat minua. Vaikka eiköhän se Ikean metallihylly kestä yhtä lailla. Jaa-a! Mitäs te tuumaatte?

Images: Ikea ja Vipp

Ikea has launched a new shelf Botkyrka, which remainds a lot the Vipp shelf. What do you think about it?

32 kommenttia

 1. Toiset hallitsee tän kopioinninkin paremmin kuin toiset. Muistelkaapas vain viime vuoden Marimekko-kohuja ja katselkaa ympärillenne kulkiessanne esim. Ikeassa tai vaikka jossain Tokmanni-ketjun kaupassa, mitkä määrät kopioita niissä onkaan, vaatekaupoista puhumattakaan. Myrskyt vesilasissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, on se vähän erikoista munkin mielestä että niistä Marimekko-jutuista nousi niin iso kohu vaikka tätä halpatuontantoa ja kopiointia on maailman sivu täynnä.. Tosin niissä Marimekko-kohuissa oli tosi monta erilaista tapausta, joita ei pitäisi niputtaa yhteen. Osa oli tuulesta temmattuja väitöksiä ja osa noloa kopiointia! Jep, Zara, Ikea, Ellos, Gina Tricot, mitä näitä nyt on.

   Poista
 2. Moro!

  Kivoilta näyttävät, mutta mun mielestä nää Ikean ei-ihan-plagioinnit ovat aika syvältä. Ja monella tapaa - mm. taloudellisilta hyödyiltään - paljon pahempaa kuin Suomessa kovasti kohistut Marimekon mokat.

  Mä vähän ihmettelen miksi tästä ei juurikaan puhuta? Tai sitten mä en liiku oikeilla foorumeilla...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jutun juju on siinä, että esineiden mallisuoja on tosi tarkka. Esineen täytyy olla täysi kopio, jotta sitä voi väittää kopioksi. Jos jotain on muutettu, niin sitten se on jo uusi tuote, vaikka siitä selvästi osaisikin päätellä mistä inspiraatiota on haettu. Muotoilumaailma on vähän kinkkinen siinä suhteessa, varsinkin kun niin monet asiat on jo keksitty. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

   Poista
 3. Ikeaa taitaa kyllä yläkerran kylppäriin ja varastoon toista taloa varten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuskinpa sitä kannattaisi varsinkaan varastoon mitään monen sadan euron Vippejä ostaakaan..!

   Poista
 4. No jopas! Itse asiassa silloin kun näin nämä Vippin kuvat, ihmettelin että mitä uutta noissa hyllyissä on. Ei mikään ainutlaatuisen uusi design tuo kahdeksi hyllyksi taivutettu metallilevy. Ehkä juju on yksityiskohdissa, joita kuvista ei kovin hyvin näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itseasiassa saa mieleeni että olisin aiemmin nähnyt sillä tavalla taivutettua hyllyä, vaikka se ei mikään monimutkainen muoto olekaan. Onko niitä ollut? Luulen että toi kuminen hyllyn pinta on aika hyvä keksintö, varsinkin kylppärikäytössä!

   Poista
 5. Mua ärsyttää se "kun kaikki muutkin kuitenkin kopioi"-perustelu. Ei kopioi, jos me ei suostuta ostamaan kopioita. Eikä ylipäätään tuotteita, joiden hinta on alhaisempi kuin mitä kunnolla suunnitellun, laadukkaan tuotteen hinnan pitäisi olla. Kukaan ei voi seurata kaikkia maailman tuotteita ja kieltäytyä ostamasta niiden plagiaatteja, mutta järkeä voi vähän käyttää. Huonekalujen ei kuulu maksaa muutamaan euroa tai kymppiä. Huonekalujen kuuluisi maksaa enemmän, koska jonkun kuuluu suunnitella (lähtökohtaisesti ihan itse...) ja tehdä ne niin hyväksi, että ne kestää aikaa vuosia tai vuosikymmeniä.

  Mistä lähtien on ollut ihan normaalia että kun muuttaa kerran vuodessa, voi pistää tietenkin koko kämpän sisustuksen uusiksi samalla, koska Ikeastahan saa halvalla?

  Pidän kyllä Ikean filosofiassa siitä, että ne panostaa pienien asuntojen suunnitteluun ja erityisesti säilytykseen. Sieltä tulee ihan varmasti paljon hyviä ideoita. Mutta en oo silti kertaakaan elämässäni suostunut ostamaan Ikea-tuotteita, koska haluan ostaa huonekaluja jotka kestää käytön ja muotoilun puolesta aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä Ikeasta kannattaa ostaa sellaisia tuotteita, joissa on materiaalit kohdallaan. Esim kunnon metallisia ja puisia kalusteita, niitäkin on seassa. Ja ymmärrän todellakin että jengi ostaa sieltä esim. sohvia, koska ne on usein niin kalliita ettei muuten ole varaa.

   Semmonen kertakäyttökulttuuri on kuitenkin aika kummallista, en ymmärrä muutenkaan kausituotteita (pääsiäistyynyt, joulutyynyt jne) enkä varsinkaan tuollaista sisustuksen uusimista muuton yhteydessä. Jos vaan ostaisi harkiten ja kestäviä tuotteita, niin ne kyllä kestäisivät käytössä pitkään.

   Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta ajatella kodin hankintoja kestävän kehityksen kannalta ja osalla ei edes ole tietoa koska mielenkiinnon kohteet on muualla. Jos tietää asioista ja jos kiinnostaa + on rahaa, niin aina on positiivista jos valitsee sen tuotteen, josta suunnittelijakin saa rahaa. :)

   Poista
  2. Hyviä pointteja ja tuo kaikki kyllä vaikuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Lisäksi on varmasti ihan totta, että seassa on kunnollisiakin kalusteita.

   Mulla vaan särähtää aina korvaan se sama laulu siitä, miten köyhällä opiskelijalla/pätkätyöläisellä/lapsiperheellisellä/eläkeläisellä/kenelläkään ei ole varaa sisustaa muuten kuin ostamalla sitä halvinta. Bullshit, se on järjestelykysymys. Mä oon sisustanut koko rutiköyhän opiskeluaikani eikä ikinä tarvinnut ostaa halpaa lastulevyä, kun oli muitakin vaihtoehtoja. On mahdollista ostaa käytettyä tai alennushintaista, tehdä itse tai yksinkertaisesti pärjätä vähemmällä sen aikaa kun säästää rahaa. Jotenkin käsittämätöntä miten moni ei kuitenkaan näe näitä minkäänlaisina vaihtoehtoina.

   Ja tämä siis lähinnä yleistä pohdintaa, ei suoraa sulle osoitettuna, Peeta. Kiva että kirjoittelet näistäkin aiheista!

   Terkuin ylempänä kirjoitellut Anonyymi

   Poista
  3. Niinpä! En ymmärrä miksi se Ikea nähdään niin monesti ainoana vaihtoehtona kun ei ole laittaa paljoa rahaa sisustukseen. Itse en ole ostanut Ikeasta kuin muutamia pikkujuttuja (toki hyvääkin varmaan seasta löytyy) mutta sisustus (ja vieläpä kiva!) on kyllä hyvin halvalla saatu kokoon! Kierrätyskeskuksesta, kirppareilta, sukulaisten varastoista ja jopa roskiksesta on löytynyt hirvittävän hyviä, kestäviä ja hyvännäköisiä huonekaluja ja muita tavaroita. Ja vieläpä tosiaan erittäin paljon halvemmalla kuin Ikeasta hankittuna.

   Poista
 6. Ottamatta kantaa siihen onko Ikea plagioinut suoraan (siltähän tuo kieltämättä vahvasti näyttää), on plagiointia vastaan taisteleminen yllättävän vaikeaa, ja samaan aikaan massat ostavat halvempaa. Ikävä ilmiö tosiaan. Sama pätee mm kirjallisiin tuotoksiin: ei kannata julkaista omia tekstejään ihan missä tahansa ettei esim toimittajat varasta tekstejä... Noin esimerkkinä. Mutta kauniita nuo Vippin hyllyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, esimerkiksi kuka tahansa voisi viedä mun ideat tuolta "my design" kohdasta ja alkaa tuottaa mun tuotteita ominaan, mutta mitä järkeä niitä olisi kuitenkaan säilyttää omana tietonaan. Toisaalta tekee mieli luottaa ihmisiin, ja siihen että joku oikea henkilö voi nähdä ne, ja toisaalta taas tietää ettei kannattaisi luottaa. Plagiointia tapahtuu todella paljon, mutta onhan niistä nyt ollut kaikenlaisia kohuja, joten ehkä ihmiset on nyt enemmän tietoisia ja miettii ostoksiaan. Monia kiinnostaa vaan se hinta, joka on tietysti ymmärrettävää.

   Poista
 7. Tässä syy, miksi boikotoin Ikeaa, se niin älyttömän härskisti ei vain "ota onspiraatiota" vaan usein kopioi lähes suoraan jonkin tuotteen. Mielestäni törkeää! Ennemmin jo ihan periaatteestakin maksan aidosta, ensiksi idean saaneesta tuotteesta, olkoonkin välillä vähän ylihintaisia, kuin ostan Ikean kopioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa Ikean tuotteissa on kyllä tunnistettavissa samaa henkeä kuin joidenkin design-yritysten kalusteissa, mutta onhan Ikealla omaakin suunnittelua. Se on kyllä hyvä jos on valmis maksamaan enemmän kunnon designista :--) Kyllä mun mielestä semmoset ostokset usein säilyy pidempään käytössä eikä niitä tule heivanneeksi yhtä helposti kuin halpoja.

   Poista
 8. On se vaan niin törkeetä! Mut lähes aina alkuperäinen on vimosen päälle hiottua muotoilua ja kopio jonkin sortin söhräys siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, usein lähemmällä tarkastelulla huomaa selkeän laatueron, kuvista sitä on tietysti vaikeampi hahmottaa.

   Poista
 9. Törkeää ja tylsäähän kopiointi on. Ei siitä pääse mihinkään. Joskus vain tuntuu, että kaikki on jo keksitty ja joidenkin tuotteiden kohdalla on lähes mahdotonta sanoa, onko se nyt kopio jostain ja mikä edes on alkuperäinen malli. Maailma hukkuu tavaraan. Mutta pakko sitä itsekin on vähemmissä varoissa Ikeaan ollut turvautua. Paljon juuri opiskelijana/pienituloisena sisusta, jos täysin kauppaa boikotoi. Varsinkin kun sielläkin kuitenkin osa ihan hyvännäköistä tavaraa.

  Tämän hyllyn kohdalla jäin vain miettimään, että kun on näin yksinkertainen hylly kyseessä, niin vähän ehkä miettii, että kuinka paljon tuollainen vaatii suunnittelua ja kenellä tuollaiseen voisi sitten olla se "alkuperäisen oikeus"? Toki tässä tapauksessa nyt kopio on aika selkeä, mutta samankaltaisia kuitenkin on jo aiemminkin ollut olemassa. Vähän sama kun joku (oliko se juuri Marimekko?) olisi väitti tai olisi ainakin halunnut pitää raitakuviota omanaan. Niinku öö hei haloo? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta että monet jutut on jo keksitty, meilläkin koulussa monet opettajat toitottaa että tuolisuunnittelijoita ei tarvita tähän maailmaan enää yhtään enempää, mutta kyllä itse silti jaksan innostua monista uutuustuoleista, aina niihin jotain uutta jippoa tunnutaan keksivän. Eikä aina todellakaan voi tietää, jos joku asia on jo keksitty. Siksi muotoilijana pitää tehdä paljon taustatyötä. Voi hyvin olla että uniikiksi luultu idea onkin jo tehty toisella puolen maapalloa.

   Ekologisuus onkin hyvä perustelu olla keksimättä yhtään lisää turhaa tavaraa, ja siinä mielessä muotoilu onkin murroskohdassa. Mieluummin keksii vanhasta uutta yhdistelemällä ja keskittyy vaikka palvelumuotoiluun. Muotoilijoita tarvitaan myös yritysten organisaatioissa asiakkaan ja yityksen välikappaleena, koska muotoilija osaa ajatella asioita monelta kantilta. Ja tämä meni nyt jo ihan aiheen ohi, lähdin näköjään vähän loruilemaan :D

   Yksinkertainen muotoilu itseasiassa ei ole välttämättä niin helppoa kuin mitä voisi luulla. Se simppelein muoto on usein se paras. Ei tarvitse olla mitään koukeroa, jotta tuotetta voisi sanoa designiksi, se arvo tulee siitä tuotteen käytettävyydestä ja helposta tuotettavuudesta (jos on teollisesta tuotannosta kyse). Itse en ole nähnyt tuota Vippin kaltaista taivutetta hyllyä aiemmin, vaikka se onkin simppeli. Jonkun sekin on täytynyt ensin keksiä, ja pisteet sille tyypille!

   Poista
 10. Minäkin ihmettelen lähinnä sitä, että kuka haluaa kalliin "designtuotteen" jonka suunnittelussa ei kuitenkaan ole käytetty muotoilu- tai suunnittelutaitoa. Jokainen osaaa varmaan piirtää kantti kertaa kantti suorakaiteita ja taivuttaa niitä ja laittaa pari ruuvia päälle. Ei voi puhua kopioimisesta jos kyseessä on noin yksinkertainen perustuote. Vai kenellä on oikeus myydä vessanpönttöjä? Eikös ne ole monet aika samanmuotoisia eri merkeillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä päättelet ettei tuon Vippin hyllyn suunniteluun olisi käytetty aikaa tai taitoa? Usein ne yksinkertaisimmat ideat ovat niitä toimivimpia, ja tuotteita yksinkertaistetaan paljon suunnitteluvaiheessa, jotta tuottaminen olisi mahdollisimman helppoa. Kuten yllä jo kerroinkin, ei koristeellisuus ja kommervenkit kerro designista. Ne ovat itseasiassa aika turhia asioita tuotteen kannalta, ja funktionaalisessa designissa semmoiset jätetäänkin pois tarkoituksella. :)

   Poista
 11. Olen varmaan se soraääni muotoilun opiskelijoiden parissa, mutta ei mua niin häiritse kopiointi. Juu, se on erittäin väärin ja törkeää kopioida toisen työtä, tuomitsen sen periaatteesta. Mutta myönnetään, jos eteen tuodaan kaksi lähes identtistä tuotetta joista toinen maksaa viidenneksen toisen hinnasta, valitsen kyllä sen halvemman. Enkä edes tunne häpeää.

  Käytiin vähän aikaa sitten koulun kahvilassa keskustelua juuri Artekin juhlavuosijakkaroista. Ihme ja kumma, meistä 13:sta opiskelijasta neljä oli ostanut Ikean Frostan ja tuunannut siitä artekmaisia. Meitä oli siinä eri pääaineiden opiskelijoita, teollisista, vaatetusta jne. Pisti jälkeenpäin ajattelemaan, näin me muotoilun opiskelijat toimitaan. Karskia yleistystä, but you get the point. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmasti paljon tuotteesta, että onko valmis panostamaan aitoon designiin vai ostaako edullisemman version. Esim jos on haaveillut pitkään jostain klassikosta, niin tuskin se kopio ilahduttaisi yhtä paljoa. Uskon että sellaisissa tapauksissa kannattaa panostaa. Mutta esim omalla kohdallani tämä hylly-case ei niin paljoa hetkauta tunteitani. En ole himoinnut tuota Vippin hyllyä, vaikka se mielestäni kiva onkin. Saattaisin siis ostaa Ikean version, varsinkaan kun siinä on muutettu yksityiskohtia eikä se yritä olla täysi plagiaatti.

   En yhtään ihmettele että opiskelijat ostavat jakkaroita Ikeasta, en itsekään raaskisi ostaa Artekin kallista jakkaraa vaikka se musta puunsyinen juhlaversio onkin mielestäni superkaunis. Kyllä raha ratkaisee. Mutta kirppikseltä ja käytettynä saa paljon halvalla kalusteita yms.

   Eri asia ovat mielestäni ne netisä myytävät täydet kopio-tuotteet, joita ei erota kuvien perusteella aidoista mitenkään (esim Eamesin Dsw-tuolit yms). Sellainen olisi mielestäni aika noloa ostaa, sillä silloin tuntuisi siltä että joku koittaa uskotella muille omistavansa sen aidon. Tällöin suunnittelutyötä tehneiltä jää rahat saamatta, ja ne menevät toisen työllä rikastuville ihmisille, se on huijausta.

   Poista
 12. Ai niin, näitä kommentteja lukiessa kiinnitin huomiota tuohon, että "kyllä ihmiset aina ostaa halvempaa kuin designia" argumenttiin. Täytynee sanoa sekin, että kaikki eivät edes tiedä ostavansa plagiaatteja/kopioita/inspistä ottaneita tuotteita.

  Juurikin tämä Vipp... Myönnän, en itse tiennyt muutama kuukausi sitten koko Vippiä. Jotkut meistä vaan kävelevät Ikeaan, sanovat "onpas kiva!" ja ostavat, tietämättä sen enempää mistä suunnittelu on ottanut kipinää. Sen tiimoilta soraääneilen myös, on väärin yleistää liikaa ihmisten ostavat kopioita halvemmalla. Kaikki eivät tiedä design-version olemassa olosta. Ja nyt menen jonnekin muualle kommentteineni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mielestäni voikaan olettaa että kaikki tietäisivät kaiken, eikä kaikkia edes kiinnosta muotoilu vaan joku ihan muu asia. :) Se on ihan normaalia. Jotkut menee esim Ikeaan koska ei tiedä muita huonekalukauppoja, ja niille riittää että sieltä saa ostettua pöydän.

   Silti olen sitä mieltä että kyllä jengi voisi sen verran miettiä että mihin pistää rahansa, haluaako ajatella kestävää kehitystä, kiinnostaako tukea kotimaisia yrittäjiä ja käyttää aitoja materiaaleja jne.

   Poista
 13. Minun valintani kallistuisi tässä tapauksessa Ikean versioon jo pelkästään sen takia, että nuo pienet muutokset suunnittelussa (täysin näkymätön ripustusmekanismi sopii muutenkin minimalistiseen hyllyyn, ei typerää näkyvää logoa missään) ovat silmissäni isoja parannuksia yksinkertaisessa designissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se näkökanta mulla jäi uupuumaan aiemmin. Toki jos tykkää enemmän tosta Ikean versiosta, niin sehän on jo hyvä peruste. Mutta jos ostais Ikean version sen takia että tykkää Vippin hyllystä mutta ei halua laittaa rahaa, niin se olis mun mielestä vähän arveluttavaa.. :) Se logo on kyllä vähän hassu, mutta muttereista kyllä ite tykkään yksityiskohtana!

   Poista
 14. Arvostan, kun tuot rohkeasti tärkeää asiaa esille. Tulevana muotoilijana sinun näkemyksilläsi on minusta erityistä merkitystä ja yleensäkin on kiinnostavaa, miten muotoilijat (ja muut suunnittelijat, en tiedä tarkalleen ammattinimityksiä) sekä bloggaajaat suhtautuvat toisen suunnittelun ja tekemän työn kopiointiin.

  Ihmettelen itse muutamaaa juttua jotka toistuvat perusteluissa, joiden mukaan voi ostaa kopion:

  - "Ei tuollaista voi olla kovin vaikea suunnitella kun se on niin simppeli" (No mikä tahansa näyttää helpolta, kun sen valmiina näkee, mutta toimiviin ja esteettisiin ratkaisuihin oikeasti nähdään vaivaa.)

  - "TÄSSÄ tilanteessa minulle RIITTÄÄ kopio" (Ei tietyllä tavalla muotoillun tai tietynnäköisen esineen omistaminen ole mikään oikeus. Oikeus on länsimaisessa maassa kuten Suomessa on mm. päästä pakkasta sisälle lämpimään, ruoka, terveydenhoito ja muut sellaiset. Lasken myös valaistuksen pimeällä länsimaiseksi oikeudeksi ja tietyt huonekalut, mutta en sitä, että se valaisimen valo pitää tulla jostain itselle mieluisan näköisestä valaisimesta tai että istuakseen tuolin pitää näyttää ikoniselta muotoilulta. Vaikka kuinka kiukuttaisi, niin paljon rahaa maksavat jutut eivät ole kaikkien OIKEUS, niin maailma toimii muussakin, minunkin kohdallani.)

  - "Ei tämä yksi ostokseni mihinkään vaikuta" (Kyllä ne yksittäiset ostokset vaikuttavat, niistä ne isot ostosmäärät kertyvät, tuo ajattelu on älyllistä laiskuutta ja mukavuudenhalua.)

  Pahoittelut, jos kuullostaa kovin paasaavalta. Aihe on tärkeä ja olen ihmetellyt muutamien bloggaajien suhtautumista kopiointiin. Siitä ihmettelystä tosin pääsee, kun poistaa sellaiset blogit lukulistaltaan.

  Ymmärrän, että rahan ollessa tiukalla valinnat tehdään sen mukaan, mutta blogeista tekemieni havaintojen mukaan ei kopioiden ostamisen perusteluna ole se, että olisi kokonaan ilman jotain tavaraa, vaan vaihtelunhalu ja ehkä joskus jonkinlainen ahneuskin, sellainen "mulle rusinat pullasta" -valikointi.

  terkuin turkulainen lukijasi

  VastaaPoista
 15. En tiedä sivuuttaako aiheen ihan totaalisesti toteamalla, että ainakin kirpputoreja kierrellessäni olen huomannut, että kopioista saatetaan pyytää korkeampaa hintaa, kun myyjä on törmännyt jossain esim. Artekin perus jakkaraan ja luulee omistavansa sellaisen.

  VastaaPoista
 16. Mitäpä Ikea ei kopioisi! Suosittu tuosta tulee taatusti. Uusi Lack? Tuohonhan voisi liukuesteeksi liimata sitä mikäsenniminyt on, sitä Ikean liukuestemuovia, mitä voi laittaa esim kattilalaatikon pohjalle.

  VastaaPoista
 17. Kiinnostava aihe, kiitos postauksesta! Aika härskiltähän tuo kopiointi tuntuu, mutta tosiaan samaa tehdään vaikka kuinka monella alalla vaatteista musiikkiin. Jostain syystä tykkään tuosta Vippin kiinnitysmekanismista. On kiva, että pultit/ruuvit ovat näkyvillä. Ehkäpä siis ihan esteettisistä syistä kallistuisin sen puoleen.

  Hintaerossa mua kiinnostaa eniten, mistä se muodostuu: onko molempien merkkien hyllyt teetetty Kaukoidässä superhalvalla, vai panostaako Vipp laatuun myös esim. työntekijöiden oikeuksien osalta?

  Aiempiin yksittäisen kuluttajan ja bloggarin valtaa pohtineisiin kommentteihin voisin yhtyä sen verran, että bloggareilla on tosiaan ihan kivasti näkyvyyttä käytettävissään. Usein harmittaa, että niin harva haluaa käyttää sitä eettisistä ja ekologisista vaihtoehdoista kertomiseen, kulutusrumban kritisoimiseen tai räikeimpien epäkohtien esiin nostamiseen. (En nyt viittaa erityisesti suhun vaan ihan yleisesti blogimaailmaan.)

  VastaaPoista

© RAW DESIGN BLOG
Maira Gall