Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

DIY: PLYWOOD TABLE & SHELF


Pistin tänä viikonloppuna vihdoin töpinäksi työpisteen kanssa. Olin jo aivan tarpeeksi monta kuukautta tuijottanut rumilusnurkkaa, ja kyllästyin nyt totaalisesti pahvilaatikkokasaan ja lasipöytään. Soitto puukeskukseen auttoi asiaa sen verran eteenpäin, että sain selville heidän sahaavan mittaan vanerilevyä. Ja nyt kun sattui vielä kohdalle kesän ainut viikonloppu, jolloin porukat autoineen olivat Espoossa eivätkä mökillä, näin tilaisuuteni koittaneen. Ilman autoa vanerilevyjen kuljettelu on aika haastavaa nimittäin.


Tätä lasipöytää ja lasilevyistä kirjahyllyä on tullut katseltua muutaman vuoden ajan. Ne ovat Markin huonekaluja, joista hän ei ole ollut valmis luopumaan. Itse en ole mikään suurin lasipöytien fani, varsinkaan sinisävyisten. Enkä varsinkaan sinisen lasin ja kromattujen jalkojen yhdistelmän fani! Tuossa kun oli vielä ennen lisäksi musta tekonahkatuoli, niin kokonaisuus oli jotain todella kaameaa. Olen siis koittanut parhaani mukaan viime vuodet suostutella Markia johonkin kompromissiin näiden suhteen. Tuoli meni vaihtoon jo aiemmin. Pöytä ja hylly ovat Iskusta, joten ne ovat tosi tukevia ja hyviä, ja lasilevyt kaikki helposti vain nostettavissa pois paikoiltaan. Keksin siis, että niiden tilalle voisi tehdä uudet puiset levyt. Siihen kompromissiin Mark nyt tänä keväänä vihdoin taipui, ja rupesin suunnittelemaan vanerilevyn tai osb-levyn hankintaa. Alunperin minun piti sahata ja hioa levyt koulussa puupajalla, mutta koska loppukevät oli koulussa superkiireinen, en ehtinyt toteuttaa suunnitelmaani. Luulin siis että tämä siirtyisi syksylle, mutta kun kuulin että puukeskuksella sahataan määrämittaan levyjä, niin sehän ratkaisi ongelman siltä istumalta.


Tämä nurkka on se pahamaineinen rojunurkkaus, jota en ole täällä blogissa aiemmin näyttänytkään. Nurkka sijaitsee siis olohuoneessa keittiön oven vieressä. En ole oikein halunnut tehdä nurkkaukselle mitään fiksua, koska halusin ensin hoitaa ne uudet puulevyt. Jos olisin purkanut kaikki tavarat ja asetellut ne paikoilleen, olisi levyjen vaihtaminen voinut helposti siirtyä tai unohtua kokonaan.. Olihan tuo aikamoinen kannustin saada homma vihdoin tehtyä, ja tällä hetkellä näpyttelen tätä postausta täysin siistissä nurkassa! Viimeisetkin pahvilaatikot ja tavarat on nyt vihdoin paikoillaan, eihän tässä olekaan kuin 5 kuukautta muutosta. Pikkuisen hävetti tuo aina kun kävi vieraita.


Lauantaina kävi tieni siis Espoon puukeskukseen. Ajettiin iskän kanssa suoraan takapihan puolelle, ja sieltä sitten löytyi mukava heppu jolle sain tilaukseni tehtyä. 21mm koivuvaneria kiitos.


Katonrajasta löytyi trukin avulla pino juuri sitä oikeaa koivuvaneria, ja sattumalta pinkan päällimmäisin levy oli loistavassa kunnossa. Täydellisen vaalea, kokonaan samanvärinen, eikä yhtään oksakohtia. Pohjapuoli oli vähän kirjampi, mutta tämä kelpasi paremmin kuin hyvin tarpeisiini. Halusin mahdollisimman vaalean levyn, en mitään kellertävää.


Sillä aikaa kun kävin ostamassa hiekkapaperia ja puuvahaa, oli levy jo leikattu oikean kokoisiin paloihin. Pöytälevy on kooltaan 140x80cm, neljä hyllylevyä 73x35cm ja ylin hylly 80x35cm. Ja juuri sen kokoiset sain kun tilasin, sahauslaatukin oli miltei täydellistä, pikkuisen oli joistain kohdista reuna halkeillut. Mutta tosi vähän siis, ei haittaa lopputulosta ollenkaan. Siitä sitten heitettiin levyt autoon ja jatkettiin porukoiden pihalle. Hioin pihalla levyt valmiiseen kuntoon, jonka jälkeen tuotiin ne meille kotiin.


Halusin tietysti heti saada uudet levyt paikoilleen, ja ne istuivat kuin nakutettu! Levyjä ei tarvinnut kiinnittää jalkoihin mitenkään, sillä niissä oli valmiina pienet kuminupit pitelemässä edellisiä lasilevyjä. Ne pitävät näitäkin levyjä hyvin paikoillaan. Ei voisi paljon helpompi ratkaisu olla. Muutoissakin nämä kalusteet ovat olleet tosi hyvät sen takia, että nämä ovat koottavat. Ja ovat kestäneet ainakin viisi muuttoa hyvin, ihan toista maata kuin jotkut Ikean hötkylät. On näissä siis hyviäkin puolia! Ja varsinkin nyt uusien levyjen ansioista tykkään pöydästä ja hyllystä ihan oikeasti. Vaalea mattapintainen vaneri sopii tosi hyvin kiiltävän metallin kanssa, ja lopputulos on nyt paljon parempi ja yleisilme vaaleampi. Markikin hyväksyy muutokset, ja sanoi että nämähän ovat yllättävän hienot vaikka hän ei osannut kuvitella lopputuloksen olevan näin  hyvä. Osaan kuulemma hommani. Hah.


Mieluusti en olisi käsitellyt levyjä mitenkään, enkä hyllylevyihin laittanutkaan mitään pinnoitetta. Pöytälevyyn piti silti jotain keksiä, koska muutenhan tämä olisi varmasti hetkessä likainen. Ihan jo ihostakin tarttuisi rasvaa pöydän pintaan tässä tietokoneella istuskellessa (ällöttävää, tiedän), joten päätin kokeilla Osmo colorin läpikuultavaa puuvahaa. Vaha on puolihimmeä ja väriltään valkoinen Lumi. Pelkäsin kovasti että vaha värjäisi pöydän liian valkoiseksi, joten laitoin sitä mahdollisimman vähän. Tuota pensseliä en itseasiassa käyttänyt sittenkään, vaan ihan rätillä hinkkasin ohuelti. Vaha tuntui levittyvän huonosti ja epätasaisesti kuivalle puulle, mutta silti sain pöydän onnistumaan. Pöytälevy vaaleni niin vähän että eroa ei juuri huomaa, mutta kuitenkin siinä on nyt joku pinnoite. Täydellistä!


Puun syyt näkyvät edelleen selvästi, mutta pöytä on silti kivan vaalea. Ei kellerrä lainkaan. Voin siis suositella tätä vahaa. Nyt mietin keittiön pöydän vaalentamista tällä samalla litkulla, tekisi varmasti ihan hyvää sillekin..


Tässä vähän havainnollistavampi kuva työpisteen paikasta. Ihanaa kun joku homma on taas edennyt täällä! Sitten vain suunnittelemaan jotain kivaa tuohon seinälle. Ja se viime postauksessa mietitty jalkalamppu pääsee sitten tuohon hyllyn ja sohvan väliin, siinä on hyvää tilaa nyt melkein metrin verran. Niin ja mainittakoon vielä että ei tuo lattia ihan noin tyhjältä näytä kun maton reuna oikeasti ylettää pöydän jalkoihin asti. Se vain oli tuuletusparvekkeella tuulettumassa kun otin kuvia.


Hyllyjen reunoissa näkyy kivasti vanerin kerrokset.


Ja tältä täällä nyt näyttää. Vaalealta ja freesiltä. Sain muutaman pahvilaatikollisen lehtiä, kansioita, kirjoja ja muuta tavaraa hyllyyn. Halusin kuitenkin pitää värimaailman hillittynä, joten värikkäimmät ja sekalaiset kamat menivät muihin olkkarin kaappeihin suljettujen ovien taakse. Läppärin asetin vielä pöydälle toki. Seuraavaksi sitten tilailemaan vaaleanruskeaa nahkaista hiirimattoa ja suunnittelemaan uusia kajareita sekä muita ongelmakohtia täällä kodissa.. Mutta tämän viikonlopun puuhailuksi tämä oli oikein mainio projekti, olen tosi iloinen että tämä tuli vihdoin tehtyä. Mitäs olette mieltä muutoksesta?

Aiempia aiheeseen liittyviä postauksia:

35 kommenttia

  1. TÄYSI KYMPPI!

    Olen ihan hitsinmoinen vanerin ystävä, ja meille siitä on rakentumassa makuuhuoneeseen suurta säilytyskalustetta, jonka päälle sänky tulee. Kiitos hurjasti tästä vahavinkistä, olen nimittäin paininut saman asian kanssa, kun mietin miten sen saisi vahattua ilman värin muutosta. Mutta näyttää todella hyvälle tuo teidän hylly ja pöytä. Katsotaan kallistummeko käyttämään tätä samaa. :)

    Muutoinkin täytyy kyllä kiittää upeasta blogistasi, löydät kyllä aina yhtä inspiroivia juttuja ja aiheita! Eikä Mark ollut väärässä, osaat kyllä hitsin hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon kaikesta! :) Tosi kivaa kuulla että tykkäät mun blogista ja aiheista hih. Toi vaha oli kyllä tosi hyvä värin puolesta, mutta se jättää tosiaan ihan semmoiseksi karhean tuntuiseksi pinnan. Saa nähdä miten se käyttäytyy sitten ihan käytössä, nyt tuntuu siltä ettei tätä olisi edes käsitelty mitenkään. Varmaan eka kahvimukillinen on kohtalokas :D

      Poista
  2. Tostahan tuli aivan huikean näköinen! Ei ne lasilevytkään ihan kamalat olleet, mutta nuo vanerilevyt näyttää paljon mielenkiintoisemmilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Ite en kyllä sulattanut niitä lasilevyjä mitenkään päin... Hrr. :D

      Poista
  3. Ei jummi näistä tuli tosi kivat! :)

    VastaaPoista
  4. Mikä tuolla hyllyn alla on tuo vaalea juttu? jotain muovimattoa tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on ennen ollut kaakeliuuni, ja nyt betonia.

      Poista
  5. Huikean hieno muutos! Tykkään! :)
    Haaveilen kans oikeasta työpöydästä tai oikeastaan työpisteestä johon saisi yhteen paikkaan kaikki askarrusjutut ja muut asiaan kuuluvat sälät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän! Se on kyllä kätevää jos kaikella on oma paikkansa :) Ite piilotin askartelusälät kaappiin kun ne on niin sälämäisiä.

      Poista
  6. Tulipa kiva ja iso muutos! Näyttää kyllä super hienolta!

    VastaaPoista
  7. No hyvältähän se näyttää! Paljon parempi tuli :-)) voi kunpa joku tulisi ja laittaisi meidänkin työpisteen kuntoon kun itsellä ei riitä aika eikä inspiraatio tehdä sille mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Katja! :) Sun pitää odottaa sitä inspiraatiota, munkin piti odottaa sitä melkeen puol vuotta että löyty aikaa ja inspistä tarpeeks ;) sit se hoituu ku itestään!

      Poista
  8. Oon niin katkera tosta asunnosta! Kauniiksi olet sen laittanut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi älä ole :--)) Kiitos, koitan parhaani mukaan tehdä tästä kivan!

      Poista
  9. Vau, onpas hienot! Vanerin ystävänä sanoisin kuitennii, että laita ihmeessä niihin kirjahyllyn levyihinkin tuota vahaa. Helpottaa siivoamista huomattavasti, huomaat sitten joskus kun alat pyyhkiä pölyjä.

    Side note: jostain blogista (Varpusen?) bongasin hauskan idiksen, jossa oli korkista tehtyyn pannunaluseen niitattu kangas, ja siitä oli tehty pyöreä hiirimatto. Piti tietty apinoida ja siitähän tuli sikahieno. Toimis ehkä myös nahan kanssa, jos löytäisit jostain pienen jämäpalan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nääh, ei tää vaha tehnyt tuolle pöydänkään pinnalle mitään. Ei sitäkään ole sen helpompi pyyhkiä rätillä. Tai siis kyllä mä nää hioin eli saa rätillä tietysti vedettyä, mutta varmaan käytetään pölyhuiskua ton hyllyn kanssa kun siinä on niin paljon kaikenlaista tavaraa :)

      Hmm mietinpä vain että eikös se ole sitten turhan korkea hiiren alunen? Ite en voi käyttää edes yhtään paksumpaa lehteä kun tuntuu jo pahalta ranteen alla. Mä bongasin yhestä nettikaupasta niin makeita hiirimattoja etten semmosia osais ite tehdä joten sieltä haluan kyllä tilata! :) Mutta kiitos vinkistä, kaikki diy-jutut on aina hauskoja.

      Poista
  10. onpa hyvän näköinen!
    vaneri on niin kaunista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaneri kyllä on niin konstailemattoman nättiä. Kiitos =)

      Poista
  11. Tarkkaa puuhaa näköjään, mutta hiano on lopputulos! Petsku oot paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah tää on kuule niin millintarkkaa puuhaa että :D Kiitti Maukku!

      Poista
  12. Höh! Missä mun kommentti on :-( Ei se sit tullukaan kun puhelimella sähelsin... Mut siis va-u!! Tulin kehumaan hyvää sisustussilmääsi ja -taitojasi. Hyvältä näyttää! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo näkynyt kommenttia, ellen sitten vahingossa ole sitä poistanut ite puhelimella sählätessäni :) Kiitti Pajuuu! <3

      Poista
  13. Pystytkö sanomaan paljonko vanerille tuli hintaa? Kaikille yhteensä tai pelkälle pöytälevylle? Olisi tarkoituksena hankkia tv-tasoksi jonkinlaista määrämittaista levyä, mutta kaikki liimapuulevyt on osoittautuneet nyt turhan kalliiksi. Olisikohan vaneri edullisempaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi setti sahaustyö mukaanluettuna maksoi noin satasen. Oli kalliimpi ku mitä odotin, mutta toisaalta toi oli kaikista paksuinta vaneria, mitä ohuempaa niin sitä edullisempaa. Lisäks koivu toki maksaa enemmän ku jotkut muut vanerit. Kannattaa vähän käydä kurkkimassa hintoja =)

      Poista
  14. ah, mulla ei sanat riitä ylistämään tuota lopputulosta, aivan ihana !!! iski ihan hirveä sisustuskateus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitosta! Tässähän vallan punastuu... :))

      Poista
  15. Tosiaan kyllä nastan näköinen, paljon parempi kuin noilla lasitasoilla. Tuon pöydän suojaisin kyllä esim. lakalla, sillä vaha ei anna suojaa kuin korkeintaan vesiroiskeita vastaan, ja hyvin vähän niitäkään koska levitit vahaa sniidusti. Käsistä tarttuu aina likaa (vaikka ne kuinka olisi vasta pesty), samoin pöly pinttyy karheaan puupintaan, ja ennen kuin huomaatkaan vaalea vaneritaso on kaikkea muuta kuin vaalea.

    VastaaPoista
  16. Superhieno! Jännä, miten hyvin kiiltävä metalli ja vaneri sopivat yhteen.

    VastaaPoista
  17. oh, no tulipa siitä kiva! meillä olis kans yks nurkka, mihin kimmo kaipailisi työpistettä, mutta oon ollu aika jyrkästi vastaan ja halunnut siihen mielummin nojatuolin.... nojatuoli johtaa, mutta nyt kun paristakin blogista oon nähny oikeasti nättejä työpöytiä, saatan ehkä vähän ymmärtää, että ei sen kai olekaan pakko tarjoittaa jotain sotkan atk-pöytää ja ällöttävää toimistotuolia... :--D

    VastaaPoista
  18. Super!!
    All the images of this blog is really very beautiful and helpful. Thank you for sharing that information.
    Plywood Manufacturer in India

    VastaaPoista

© RAW DESIGN BLOG
Maira Gall