Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

RIP SOMPASAUNA


Kesäkuun ekalla viikolla tuli käytyä Ihana kahvilassa, ja samaisella reissulla löydettiin Markin kanssa Sompasauna. Se oli ihan siinä kahvilan lähettyvillä Kalasatamassa, joutomaalla rannassa. Se oli rakennettu vanerilevyistä, sisällä oli ihan oikea kiuas, ovi oli auki, sisällä vettä kanistereissa lauteiden alla ja pyyhkeitä kotoisasti roikkumassa naulakoissa. Ilmainen ja paljon mielenkiintoisempi kuin se virallinen kulttuurisauna.


Ihmeteltiin ja fiilisteltiin siinä hetkemme, kun paikalle ilmaantui pari saunojaa. Kyseltiin heiltä vähän infoa, ja he kertoivat että jotkut randomit olivat sen rakentaneet. Sauna oli jo toista tai kolmatta vuotta pystyssä samalla paikalla, ja vaikka poliisi ja rakennusvirasto tiesivät tästä luvattomasti rakennetusta saunasta, oli se saanut olla pystyssä. Tai kesän lopussa se oli aina yleensä kadonnut, mutta seuraavana kesänä rakennettiin aina uusi. Edellisistä kerroista oli jo opittu sen verran, että sauna oli joka vuosi parempi versio edellisestä. 


Ja mikäs sen loistavampi paikka kesäiselle saunaillalle, kuin meren ranta. Näköalana Skatta ja jäänmurtajat. Vasemmalla sijaitsevasta Korkeasaaresta kuuluu välillä apinoiden kiljuntaa ja leijonien karjuntaakin. Ilta-aurinko paistaa suoraan saunalle, paikalle on tuotu grilli ja istumapaikoiksi kuormalavoja. Eipä muuta kuin kylmä juoma auki, maissit grilliin ja kaverit mukaan saunomaan.

Siellä se on ihan vasemmalla

Näin siis suunnittelimme viettävämme jonkun mukavan kesäillan vielä tämän kesän aikana. Mutta sitten tuli se matka, ja sitten alkoivat työt, mutta eihän tässä nyt mikään kiire pitänyt olla.


Vaan kuinkas sitten kävikään? Viime viikolla joku kaveri oli linkittänyt Facebookissa tekstin, jossa surettiin sitä että Sompasauna oli purettu! Aivan yllättäen, varoittamatta ja kenellekään ilmoittamatta! Siitä vasta poru syntyi. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua saunan Facebook-sivuilla ja saunaa koitetaan nyt saada takaisin. Toivottavasti joku sen sinne pykäisi uudelleen, koska löylyt kiinnostaisivat edelleen!


En tiedä missä purkissa olen elänyt kun en ole Sompasaunasta ollut tietoinen aiemmin, nimi kuulostaa kohtalaisen tutulta mutta tänä kesänä se vasta tuli bongattua. Harmillisen myöhään. Mitä tästä opimme? Pitää toimia heti, eikä jättää myöhemmäksi asioita.

 
Pari kertaa Kalasatamassa on silti tullut käytyä tänä kesänä pyörällä, ja siellähän niitä nakuja saunojia on aina näkynyt. Hellyyttävän suomalaista ja rehellistä yhteistoimintaa. Arvostan. Sompasauna takaisin!

This was a cool underground sauna in the center of Helsinki, but unfortunately it is now removed. We are wainting to get it back! I didn't yet have a chance to try it out, so I feel sorry.

4 kommenttia

 1. tuolla käytiin viime kesänä saunomassa ja heittäydyttiin sit uimaankin ! tuntemattomat ihmiset sattui samaan aikaan sinne, mut hyvin mahtu lauteille. harmi että se purettiin, mut toisaalta sen myötä siitä tietää kaikki, ja tuntuu ettei se ole samalla tavalla enää "salainen paikka mihin mennä saunomaan". niin typerältä toki kuin se kuulostaakin, eihän tuollaista nyt voi omistaa. mutta ehkä tajuat pointin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ilmeisesti toi on jo tänä kesänä ollut useampien tiedossa joten saunojia on riittänyt :) Olis pitäny käydä viime kesänä (olis pitäny tietää viime kesänä hehe). Eihän sitä kukaan olekaan omistanut, ja siks se purettiinkin! Mutta silti toivon että joku kasais sen uudestaan sinne että pääsis vähän kokeilee jotain uutta. Joku rauhallinen arki-ilta vaikka..

   Poista
 2. Harmittaa kans etten ehtinyt tuonne saunomaan! :-( Muutenkin jäänyt kesäsaunomiset ihan liian vähälle, tuo olisi ollut oikein sympaattinen vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Toivotaan että se rakennetaan uudestaan. Mutta onneks on mökki ja sauna siellä sentään. :) Tosin se ei nyt kyllä edes liity tähän konseptiin mitenkään, äh! Ei siis auta :D

   Poista

© RAW DESIGN BLOG
Maira Gall