Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

GROWING GREENS | HERNEENVERSOJA IKKUNALAUDALLA


Pakko heti ensi alkuun myöntää että tähän hommaan en olisi lähtenyt ilman Kevätmessuja. Kasvatin Dekon osastoa varten kotona herneenversoja, jotta Plantagenin kasvien seassa olisi jotain oikeasti itse kasvatettuakin. En yhtään tiennyt onnistuisinko edes, mutta päätin kokeilla herneillä. Olin äimistynyt kun kuulin että ihan tavallisista kuivatuista kaupan herneistä saa kasvatettua versoja, kunhan niitä liottaa yön yli vedessä. Muovirasioita keräsin kuukauden verran ennen kasvatusprojektia, johon ryhdyin maaliskuun lopussa.


Ostin kylvömultaa, vuorasin reiällisten rasioiden sisäpohjat talouspaperilla ja laitoin muutaman sentin multaa rasioiden pohjalle. Sitten asettelin (itselleni tyypillisesti) herneet symmetrisesti mullan päälle, ennen kuin painoin ne mullan sisään. Minulla ei ollut mitään hajua että miten tiheästi näitä kuuluisi laittaa multaan, joten tuo tuntui näppituntumalla hyvältä väljyydeltä. Kai niitä olisi voinut tiheämminkin ripotella.


Sitten kastelin mullan ja asetin rasiat ikkunalaudalle odottelemaan.


Jo parissa päivässä herneenversot alkoivat kurkottelemaan mullasta ylös.


Kyllä siinä oltiin ihmeen äärellä. Ihan itse kasvatetut, nää on vaikka mun pääsiäisherneet.


Ja siitä muutama päivä eteenpäin näyttikin jo tältä. Ällistyttävä vauhti! Mark on kasvattanut nyt samaan aikaan minttua, joka on kuukaudessa kerinnyt melkein puolen sentin korkuiseksi hahah. Se ei siis ole läheskään yhtä nopea kasvamaan kuin tämä herne. Pavutkin kasvavat kuulemma hurjan nopeasti.


Versot käväisivät messuilla ja tulivat takaisin kotiin. Vähän ne kyllä kärsivät kuljetuksesta ja ovat kasvaneetkin entisestään. Tällä hetkellä eivät siis todellakaan näytä noin ryhdikkäiltä vaan lähinnä räjähtäneiltä. Nyt ollaan koitettu päästä noista eroon salaatin sekaan heittämällä, mutta kyllä näistä hetkeksi syötävää riittää. Ihan hauska pikku hernefarmi! Mites teillä, kasvatatteko jotain viheriäisiä?

24 kommenttia

  1. Noita samaisia versoja on tullut kasvatettua ja ituja, alfa alfan. Ja vihanneskrassin siemenet odottaa kaapissa jo kolmatta vuotta :) Pitääköhän ne laittaa multaankin enne kun itävät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alfa alfan? Pistähän krassit tulemaan niin niistä on enemmän iloa :)

      Poista
  2. Jotenkin tosi söpöjä noi versot, ehkä siksi kun niitä on niin paljon :). Kasvattelen tällä hetkellä vain pääsiäisruohoa ja kasvattaisin muutakin jos olisi ikkunalautoja joilla olisi näppärä idättää yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näyttävät kyllä hauskoilta tolleen isona ryppäänä, ei muuten olisi noin paljoa tullut tehtyä jos ei messuille olisi tarvinnut :D Pääsiäisruohon kasvattaminen oli lapsena aina kivaa, mutta itseä varten näin aikuisena ei ole viitsinit sitä harrastaa :) Näitä voi sentään syödä. Ikkunalaudasta on kyllä hyötyä, ja kun keittiön ikkunalaudalle ei oikein mahtunut niin pistettiin sitten olkkariin.

      Poista
  3. Joo, herneet on älyttömiä hujoppeja jo muutamassa päivässä! Mulla on parhaillaan taimitarha kasvamassa (http://hosuli.blogspot.fi/2014/04/oma-pieni-yrttitarha.html). :) Pian kasvivauvat saavat muuttaa parvekkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on näköjään, nää on näitä luonnon ihmeitä hehe :) No sulla onkin sit vähän useampaa lajia, onnea kasvatteluun! Ite en varmaan jaksa näiden lisäks muuta kasvatella, Mark saa hoitaa minttuprojektinsa ja porukoilta löytyy kuitenkin sekä kotoota että mökiltä semmoset kasvimaat että sieltä voi jotain käydä napsimassa talteen.

      Poista
  4. Mieletön viidakko! Minunkin kai kannattaisi jo alkaa kasvatuspuuhat, niin olisi kesällä helppo siirtää versot ulos taimilaatikkoon. Muttaku. On niin paljon muutakin hommaa. Pisteitä siis sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha viidakko indeed! Joo kyllä tässä kaikkea muutakin puuhaa on, mutta eipä tuossa oikeasti kauaa nokka tuhissut :) Siitä vaan sormet multaan jos sulta kerta taimilaatikkokin löytyy!

      Poista
  5. Kylläpä voikin näyttää hyvältä tällaisissakin astioissa :)

    VastaaPoista
  6. heheh, kasvatin vaikka mitä ja ne mitkä kasvoivat niin kuolivat, vaikka oli kuinka kastelua, aurinkoa, kelmua. Ja useimmat, kuten kukansiemenet, eivät ole nousseet ollenkaan -pelkkiä multakasoja. Ärsyttää, sillä yhdet kukkasensiemenetkin maksoivat yli 7 eur pussi, onnettoman kokoiset siemenet. Ihan pimeetä, suorastaan hullua. En vain huomannut hintaa ja kassalla en viitsinyt enää niitä palauttaa. Nyt en saa niitä hienoja kukkia kesäksi ulos. Olisi pitänyt antaa puutarhuriäidin hoitaa nämä asiat, mutta halusin kokeilla itse. Se on varmaa etten osta kuin valmiita siemennauhoja niin ei voi olla onnistumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Mikähän siinä sitten meni pieleen.. Tosi kalliita siemeniäkin :O Harmi että kävi noin. Mutta eihän sitä voi tietää ennen kuin kokeilee. Ens kerralla paremmalla tuurilla :)

      Poista
  7. Hei, hirveän kiva kun vinkkasit, että ihan noista kuivatuista herneistä voi idättää versoja! Herneenversot on niin sympaattisen näköisiä ja ihan mun herkkua salaateissa yms. Kiitos vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä mitään, aattelinkin että ehkä siellä on joku muukin ei-niin-puutarhuri jolle se olisi uusi asia niinkuin minulle ;) Pistähän tulemaan, kuulemma kannattaa varoa ettei ylikastele tai muuten herneet voi mädäntyä ja siitä tulee kauhea lemu.

      Poista
  8. Kasvaako noihin ihan niitä itse herneitäkin :O mäki haluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei näihin varmaan kasva.. Mutta jos vaihtaisin isompaan ruukkuun ja uuteen multaan, plus lisäisin jotain tukikehikkoa niin sitten varmaan voisi kasvaakin! :) Nää nyt on jo aika kämäsen näkösiks menny ku messujen takia kärsivät kuljtuksista ja nyt vielä unohdin kastella ennen mökkireissua, joten lurpattavat säälittävinä. Muutenkin näitä on oman käyttöön ihan liikaa joten haluis jo päästä mokomista eroon :D Tänään wokin sekaan taas osa!

      Poista
  9. suunnittelen just uuteen keittiöön pientä yrttipuutarhaa seinälle roikkumaan. kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Ihanan koukuttava kuvasarja :) Nyt maanisesti odotan, että kaupat aukeaa (voi pyhät!) ja saan haettua multaa. Pakko kokeilla itsekkin näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelasinkin että parasta säästellä kuvia kunnes saan kaikista vaiheista koottua yhen postauksen :) Huomenna pääset kylvöpuuhiin!

      Poista
  11. hah, tottakai herneistä kasvaa sitten lopulta uusia herneitä. Herne on herneen siemen :D
    Miilukadulla meillä on pikkuinen piha, jossa pidän kasvatuslaatikoita. Viimr kesänä kasvattelin pinaattia, rucolaa, tomaattia, valkosipulia, ruohosipulia ja ja.. Tänä kesänä repertuaari laajenee salaatteihin, parsakaaliin ynnä muuhun. Hirmuisia tiloja ei todellakaan vaadita, että voi kasvattaa vaikkapa salaattia tai noita herneenversoja (nam ovat tosihyviä!). Rohkeasti vain kokeilemaan.Vaikkapa sitten ikkunalaudalla tai parvekkeella. Itse kasvatettu pienikin ruoka palkitsee ja tekee iloiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh no en mä ajatellut että niistä kaupan kuivatuista herneistä siltikään olisi voinut mitään kasvatella, jotenkin aattelin että ne on käsitelty jotenkin tjsp..?! Olipahan ainakin halpoja. :) Oi kuulostaa ihanalta pikku puutarhalta, käteviä kasviksia teillä siellä. Ite oon kasvattanut aiemmin parvekkeella kurkkuja menestyksekkäästi, ne kasvoi tosi nopeasti. Paprikaa, kesäkurpitsaa ja tomaattia en saanut onnistumaan kun oli aika varjoisa parveke.

      Poista

© RAW DESIGN BLOG
Maira Gall